Kaalo Nederland

Welkom op de site van de Stichting Kaalo Nederland

Burgemeester met ambitie

“Ik heb in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië gewoond, een master in business administration afgerond en ben oprichter van het elektriciteitsbedrijf in Garowe. Ik ben in de regio verschillende bedrijven begonnen, allemaal succesvol en ik start nu ook met ijsverkoop”, zegt Ahmed Muse en zijn ogen glimmen. “Mijn leven is goed, ik woon samen met mijn gezin in een mooi huis, er staat een auto voor de deur en ik heb financieel alles op orde.”

Bijdrage leveren

Ahmed Muse vertelt in hartje Utrecht over zijn leven en zijn huidige werk: burgemeester van Garowe, de hoofdstad van de deelstaat Puntland in Somalie. Hij is in Nederland op uitnodiging van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Muse zegt: “Succesvol als ik ben, om mij heen zie ik dat mensen het niet goed hebben, in armoede leven, nauwelijks perspectief hebben. Hoe kan ik dan gelukkig zijn? Ik besloot een bijdrage te gaan leveren aan een positieve verandering voor de Somalische bevolking in mijn regio. Dit was de aanleiding om negen jaar geleden parlementslid te worden: mijn kennis en vaardigheden inzetten om het leven voor mensen gemakkelijker te maken. En daarom ben ik in augustus 2018 in status een stapje teruggegaan en gekozen als burgemeester van Garowe”, zegt hij veelbetekenend. “Ik krijg geen salaris”, zegt hij dan. “Daar kies ik zelf voor. Ik heb het ticket naar Nederland ook zelf betaald. En denk niet dat ik vanuit mijn functie mijn eigen bedrijven voorrang geef. Ik heb geen contracten met mijn bedrijven gesloten, sterker nog ik heb het elektriciteitsbedrijf belasting opgelegd”, lacht hij.

Beter en mooier

“Wat bij mij prioriteit heeft is zorgen voor een mooie schone stad door het repareren van kapotte wegen, aanleggen van zoveel mogelijk kilometers asfalt en een manier vinden om het vele afval te verwerken”, zegt de burgemeester overtuigend”. “Vooral het plastic. Er is zoveel plastic overal, daar moet een oplossing voor komen. Ik heb natuurlijk geld nodig om mijn plannen te verwezenlijken. Een idee wat ik in Nederland heb gezien en zo gauw mogelijk wil gaan invoeren in Garowe is de zogenaamde toeristenbelasting. In het hotel waar ik in Den Haag verbleef zag ik dat er per nacht 4,40 euro toeristenbelasting betaald moet worden. In Garowe bestaat dit niet, maar binnenkort wel”, lacht hij. “Ik ga de hotels vragen een dollar per nacht te rekenen en af te dragen. En zo ga ik nog meer manieren bedenken om geld voor de stad te verzamelen en mijn plannen om de stad beter en mooier te maken voor iedereen te verwezelijken”, zegt hij zelfverzekerd.

Kaalo Nederland

De burgemeester is vandaag op bezoek bij stichting Kaalo Nederland. Kaalo Nederland is al ruim twintig jaar verantwoordelijk voor prachtige projecten in Puntland. Samen met hen bezoekt hij Stadsbedrijven in Utrecht, de afdeling van de gemeente die verantwoordelijk is voor het verwerken van het afval van de bewoners van de stad. De presentatie en de rondleiding inspireren hem om meer ideeën voor Garowe te ontwikkelen.

Daarna bezoekt Muse de stichting Wilde Ganzen in Hilversum. Kaalo Nederland werkt nauw met hen samen en de burgemeester is onder de indruk van het werk wat door beide organisaties gedaan wordt. Onlangs bezocht hij in Garowe het jongerencentrum The City, the Centre and the Youth wat Kaalo Nederland met steun van Wilde Ganzen heeft kunnen bouwen.

Jeugdwerkeloosheid

De burgemeester wil graag een oplossing voor de grote jeugdwerkeloosheid in Garowe. De kansen die het jongerencentrum biedt kunnen hier aan bijdragen. Hij zegt: “Ik ben heel blij met de bijdrage die vanuit Nederland en door de diaspora geleverd wordt aan de stad en bovenal aan de mensen.”

Deze ontmoeting tussen Nederland en Somalie is vast en zeker een mooie basis voor verdere samenwerking.

Wies Kalsbeek, maart 2019

Reacties gesloten.