Nieuws

Solar Panel

Na een lange reis zijn de zonnepanelen in Garowe gearriveerd en …. geinstalleerd op het jongerencentrum The City, the Centre and the Youth. Hierdoor kan er overdag en in de avond gebruik gemaakt worden van de bibliotheek, de computers en de kantine.

Shabeelle Skills Square

Onder grote belangstelling is het Shabeelle Skills Square op 18 juli jl officieel in gebruik genomen. De burgemeester van Garowe heeft bij het vluchtelingenkamp Shabeelle de opening verricht. Dankzij de steun van Wilde Ganzen en anderen gaan in het speciaal hiervoor gebouwde trainingscentrum de trainingen voor de vrouwen van start. Hiermee krijgen ze perspectief voor hun toekomst en voor die van hun kinderen.

Solar panels

Juni 2019 – De zonnepanelen, de accu’s en het installatiemateriaal voor het jongerencentrum in Garowe zijn bij De Baanderij gearriveerd. Alles wordt zorgvuldig gecontroleerd.

De zeecontainer staat al klaar. Binnen enkele dagen wordt alles ingeladen en via Dubai naar Somalie gevaren. De Baanderij maakt de container voor vertrek (gratis) vol met tafels, stoelen, matrassen en mooie kadootjes voor kinderen.

Burgemeester op bezoek

Maart 2019 bezocht de heer Ahmed Muse op uitnodiging van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten ons land. Hij werd op Schiphol van harte welkom geheten. Hij bracht ook een bezoek aan Kaalo Nederland en aan Wilde Ganzen.

Burgemeester met ambitie

“Ik heb in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië gewoond, een master in business administration afgerond en ben oprichter van het elektriciteitsbedrijf in Garowe. Ik ben in de regio verschillende bedrijven begonnen, allemaal succesvol en ik start nu ook met ijsverkoop”, zegt Ahmed Muse en zijn ogen glimmen. “Mijn leven is goed, ik woon samen met mijn gezin in een mooi huis, er staat een auto voor de deur en ik heb financieel alles op orde.” Lees hier verder …

Jongerenprijs

Eind februari 2019 heeft Kaalo Nederland voor de eerste keer de Jongerenprijs uitgereikt aan mensen die veel betekenen voor de toekomst van jongeren in Puntland. De prijs werd uitgereikt in het jongerencentrum The City, the Centre and the Youth onder belangstelling van vele jongeren en van de media. De feestelijke bijeenkomst leverde prachtige inspirerende speeches op van de prijswinnaars.

Zonnepanelen voor het jongerencentrum

Op dit moment – maart 2019 – is Kaalo Nederland heel druk bezig met de fondswerving voor de zonnepanelen voor het jongerencentrum. De electriciteit is in Somalie heel duur en ook niet altijd betrouwbaar. En de zon is er altijd! Een goede reden om panelen te plaatsen. Als deze een keer hun werk doen kan het jongerencentrum nog veel meer gebruikt worden en zelf inkomen verwerven door verhuur en een kantine met drankjes en hapjes. Kaalo Nederland was ter orientatie op bezoek bij een bedrijf voor zonnepanelen en alles wat erbij komt kijken. Zij wordt hierbij ondersteund door De Baanderij, die er ook voor zorgt dat de zonnepanelen (hopelijk) over enkele maanden naar Puntland vervoerd worden.

Kaalo Nederland is momenteel blijvend actief voor de visserij in en rond Eyl, met fondswerven voor zonnepanelen op ons jongerencentrum, voor meer waterpompen in het vluchtelingenkamp Shabeelle en we hopen volgend jaar te kunnen starten met ons nieuwste project: het aanbieden van diverse vaardigheidstrainingen aan vele vrouwen in het vluchtelingenkamp onder de naam: Shabeelle Skills Square.

——————————————————————————————————————————

Read here (in English) about Kaalo Netherlands and all of her projects:

SKN PROFILE 2018

——————————————————————————————————————————

Read here the story of Abdisalam Ali and the water pumps near Camp Shabeelle:

https://www.villagepump.org/single-post/2018/11/06/The-story-of-Abdisalam-Ali

——————————————————————————————————————————-

De nieuwe vissersboot!

FA3DE115-1D35-4645-9C57-7FD1845A71FD

Klik op de foto of de link voor het filmpje van een minuut.

Waterproject Camp Shabeelle

Op 20 juni 2018 heeft in het jongerencentrum The City, Centre and the Youth de officiele start van het waterproject voor het Shabeele kamp bij Garowe plaatsgevonden. Het was in het nieuws! We hopen nog meer pompen te kunnen plaatsen.

Het waterproject kon niet starten voor alles was besproken en besloten door een hiervoor ingesteld comité.

Wilde Ganzen over Kaalo Nederland

Wilde Ganzen heeft op hun website en in hun magazine een interview geplaatst met Abdisalam Ali, penningmeester en coördinator van vele projecten bij Kaalo Nederland. Lees hier het verhaal: Met praktische oplossingen Somalië vooruit helpen

Veilig drinkwater van levensbelang

Nabij Garowe in de Somalische deelstaat Puntland bevinden zich vier kampen voor Internal Displaced People. Deze vluchtelingen zijn in 1991 voor het geweld van de Somalische burgeroorlog gevlucht naar het relatief veilige Puntland. In totaal 1.600 families wonen daar zeer dicht op elkaar onder arme, primitieve en uiterst onhygiënische omstandigheden.

Een van de grootste zorgen is de gebrekkige sanitaire voorzieningen. Door gebruik van vervuild water komt diarree veelvuldig voor. Door het drinken van ongezuiverd drinkwater, dat vele bacteriën bevat, sterven veel kinderen. In het kamp Shabeele wil Stichting Kaalo Nederland in een pilotproject zorgen voor drie kiosken met waterpompen met schoon drinkwater. De pilot voorziet tevens in vijf openbare toiletten.

De waterkiosken worden gerund door leden van de Vrouwencomités, die hiervoor eerst een training Sociale Hygiëne volgen. Ook deze training en de exploitatie van de waterkiosken maken deel uit van het project. Na de start in het voorjaar van 2018 vormen de waterkiosken tevens een bron van inkomsten voor een aantal families.

Visserijproject Eyl vraagt om een vervolg

Door de aanhoudende droogte verloren nomaden in Somalië 80% van hun vee. De droogte van de laatste jaren heeft het Somalische Puntland in het hart getroffen. Nomaden trekken met hun vee van plek naar plek, maar er is vaak nauwelijks voedsel te vinden. Velen verloren vrijwel al hun kamelen, runderen, schapen en geiten, en daarmee ook hun middelen van bestaan. Door de veesterfte trekken nomaden veelal naar grotere dorpen en steden. Daar proberen zij werk te vinden. Maar met alleen hun kennis van veehouderij is dat tot mislukken gedoemd. Bovendien zit het merendeel van de oorspronkelijke bevolking ook al zonder werk.

Eén van de dorpen waar nomaden op afkomen is de kustplaats Eyl. In 2014 realiseerde stichting Kaalo Nederland daar met lokale partners een succesvol visserijproject. Hierdoor hebben nu 58 inwoners permanent werk en inkomen, Een deel van hun visproductie vindt z’n weg in eigen land, en ander deel wordt geëxporteerd naar Ethiopië.

Om banen te scheppen voor nomaden die zich in Eyl vestigen, wil stichting Kaalo Nederland met een nieuw project in de visserij en visverwerking voortbouwen op het succes van enkele jaren geleden. Een pilot zal werk bieden aan 20 nomadische gezinnen.

Doelstellingen van het project:

  • Nomaden opleiden tot visser of visverwerker en daarmee structureel werkgelegenheid scheppen voor 20 gezinnen die door de aanhoudende droogte vrijwel alle vee zijn kwijtgeraakt
  • Werk en inkomen bieden aan zowel mannen als vrouwen
  • Voorzien in voedingsmiddelen voor de overgebleven kamelen, koeien en geiten

Het project omvat training van 20 families (16 mannen en 16 vrouwen), de aanschaf van 2 vissersboten, een kleine koelinstallatie, 28 visnetten en 18 reddingsvesten. de fondswerving is in volle gang.

Het jongerencentrum in bedrijf

Het jongerencentrum draait! Er vinden diverse bijeenkomsten plaats, worden conferenties georganiseerd en hierbij staan de jongeren altijd centraal.

De bibliotheek is ingericht en jongens en meisjes komen graag lezen.

Prachtig Puntland

Lees hier ons verhaal over het spannende fondswerfproces voor het jongerencentrum in Garowe in Puntland

The City, the Centre and the Youth – De grote dag!

Woensdag 16 augustus is het jongerencentrum onder grote belangstelling officieel geopend! Naast diverse nationale en internationale media waren er gasten uit de politiek, van diverse organisaties en bovenal de jongeren. Er waren inspirerende speeches en boeiende discussies over de toekomst van jongeren en daarmee van hun familie en hun land. De deuren zijn open!

Kaalo Nederland in de krant

Het bedrijf Human Office schenkt Kaalo Nederland de hele inrichting van het nieuwe jongerencentrum! Een geweldige gift.

Twee containers zijn er nodig om alle stoelen, tafels, computers, kasten, een buitenterras, een basketbalveld, beamers, white boards, bureau’s, theeglazen, televisies en wat al niet meer te vervoeren.

De Gelderlander schreef hierover een artikel in de krant.

De finishing touch

De muur om het gebouw is geverfd, de waterleiding is getest, de binnenmuren krijgen een mooie kleur en de laatste tegels zijn geplaatst!

Tell and Teach – update

Na de film met volwassen wijze Somalische Nederlanders presenteert Kaalo Nederland nu een film met wijze Nederlandse jongeren! Noa, Ina, Mohamed, Marjan, Jamila en Juhana zijn samen in gesprek. Ze vragen zich af hoe het leven van Somalische jongeren er uit ziet, vertellen over hun eigen leven, stellen vragen en proberen te adviseren en inspireren.

Binnenkort wordt de film in het Somalisch vertaald waardoor de jongeren in het jongerencentrum er samen naar kunnen kijken en luisteren. En Kaalo Nederland hoopt met de Nederlandse jongeren op een reactie die misschien wel leidt tot een mooie uitwisseling. Meer over het project Tell and Teach vindt u hier.

Met dank aan Janou Treffers van Hertz Media voor het meedenken en maken van de film en Kibret Mekonnen van Aimiro Media voor de ondersteuning.

De bewaker

Lees hier ons verhaal van de bewaker van het jongerencentrum in Garowe in Puntland

Dat mij dit nog mag gebeuren”, zegt Arab met een glinstering in zijn ogen. “Mijn hoop op minder zwaar werk was allang vervlogen. En daar kwam die man, die Abdisalam.

“Abdisalam woont al lang in Nederland, maar ik ken hem wel. Veel familieleden van hem wonen hier in Garowe. Hij komt regelmatig op bezoek om – met zijn organisatie Kaalo Nederland – de regio Puntland mooier te maken.

“En nu mag ik, dankzij deze Abdisalam, de bewaker zijn van het centrum wat hier gebouwd wordt. Abdisalam vertelt me dat hij iets voor de jongeren wil betekenen. Lees hier verder

De jongeren staan te trappelen!

Het gebouw staat! Een stevig en prachtig jongerencentrum. Regelmatig komen de jongeren langs om het gebouw te bewonderen.

Kaalo Nederland is druk bezig financiering te vinden voor de inrichting, de opening en de training van de medewerkers. We hopen dat dit binnenkort lukt en dan gaan de deuren open!

Kijk en luister (in het Somalisch) naar de film Tell and Teach

Klik hier voor meer informatie over Tell and Teach.

De jongeren kunnen bijna naar binnen!

Tell and Teach

Beste vriend van Kaalo Nederland, Help je mee om onze jongeren te inspireren? Voor tien euro draag je al bij aan aansprekende filmpjes met het verhaal van oudere wijze Somalische Nederlanders die jongeren in Nederland én in Somalië inspireren, adviseren en perspectief bieden. Doe je mee met Tell and Teach? Kijk hier voor meer informatie en om Tell and Teach met jou tientje te steunen. Dank je wel! Kaalo Nederland

Lees hier het Jaarplan Kaalo Nederland 2017 

logo-gouden-gansHet jaar 2017 staat voor Kaalo Nederland – net als in 2016 – in het teken van de uitvoering van het project The City, the Centre and the Youth: het eerste echte jongerencentrum in Garowe, de hoofdstad van de deelstaat Puntland in Somalië.

Kaalo Nederland wil graag de Gouden Gans winnen!

Wilde Ganzen is onder de naam Gouden Gans een aansprekende campagne gestart. Aangesloten projecten kunnen 10.000 euro winnen.

Stem hier op het project The City, the Centre and the Youth van Kaalo Nederland

Vote here for the project The City, the Centre and the Youth of Kaalo Netherlands

jongerencentrum-kaalo-nederland

Meebouwen aan de toekomst van jongeren ín Somalië

Er verrijst in Garowe een mooi, groot en stevig gebouw. Het centrum voor de jongeren. Groot omdat Kaalo Nederland verder denkt. Abdisalam Ali zegt: ‘Over een paar jaar moet dit gebouw zelfvoorzienend zijn. We kunnen immers niet blijven fondswerven, het gebouw moet op eigen benen staan. Dit kan door ruimtes te verhuren aan bijvoorbeeld internationale organisaties en ook door een kantine in te richten die geld opbrengt. Om dit naast de activiteiten met en voor jongeren goed te kunnen organiseren hebben we  gekozen voor een gebouw van twee verdiepingen. En dat zie je in deze regio niet veel! Garowe is weliswaar een stad maar geenszins vergelijkbaar met een stad bij ons in Nederland. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig asfaltwegen, er zijn nog zoveel ontwikkelingskansen. En dat is precies de bedoeling’, zegt Abdisalam krachtig: ‘Ontwikkeling in dit relatief rustige deel van Somalië: de deelstaat Puntland, zodat er voor jongeren een toekomst is,’ zegt Abdisalam.

jongerencentrum-bijna-klaar

img_4482Er is hard gewerkt in de hitte maar de bouw ligt momenteel stil. Om het centrum af te kunnen maken is voor de laatste stenen, de laatste zakken cement en de daarbij benodigde mankracht nog twintigduizend euro nodig.

Kaalo Nederland hoopt dat het lukt om het gebouw in 2016 af te kunnen bouwen en begin 2017 de deuren voor de jongeren te openen. Kaalo Nederland en bovenal de Somalische jongeren zijn daarom dringend op zoek naar een sponsor die hen helpt met het afbouwen van dit hoopgevende gebouw en daarmee mee bouwt aan de toekomst van jongeren ín Somalië. De jongeren staan te trappelen.

de-jongeren-staan-te-trappelenWij blijven hier

Wij blijven hierLees ons verhaal ‘Wij blijven hier‘ over het belang van de bouw van ‘ons’ jongerencentrum.

De bouw is begonnen!

IMG_8226De bouw van het jongerencentrum in Garowe is in een vergevorderd stadium. Dankzij de steun van Wilde Ganzen en een drietal fondsen is er op dit moment voldoende financiering om de benedenverdieping neer te zetten. Om geen tijd te verliezen en omdat Kaalo Nederland vol vertrouwen is dat de fondswerving gaat lukken is hiertoe besloten. Er is de afgelopen maanden heel hard en enthousiast gewerkt.

Partner

Kaalo Nederland werkt in het project The City, the Centre and the Youth goed en nauw samen met haar lokale partner in Garowe: Kulmiye Development Organization.

Kaalo Nederland zoekt op dit moment naar financiering om ook de bovenverdieping te kunnen bouwen.Jongerencentrum met A

The City, the Centre and the Youth

jongerencentrum 4

Het doel van het nieuwe project van Kaalo Nederland THE CITY, THE CENTRE AND THE YOUTH is het ontwikkelen van een jongerencentrum om jongeren in Garowe in Somalië bewuster te maken en radicalisering tegen te gaan door hen de kans te geven elkaar op een positieve constructieve manier te ontmoeten. Een inspirerend jongerencentrum waar kennis, cultuur, debat en informatie aangeboden wordt en  jongeren gericht gecoacht worden is een belangrijk middel om dit doel te bereiken.

The aim of the project THE CITY, THE CENTRE AND THE YOUTH is to develop a youth centre in Garowe in Somalia, and thereby offering them an opportunity to meet each other in a positive and constructive way, increasing consciousness and preventing radicalisation. The centre will be a place of inspiration, offering knowledge, culture, debate and information, as well as coaching.Jongerencentrum2

Does the youth have the future? !  Now is the moment to give the youth in Somalia a chance of a peaceful future, preventing radicalisation and a dangerous journey to Europe, by offering them knowledge, culture, connection, debate, and coaching. The youth, their parents and Kaalo Nederland all host a great desire to create an inspiring youth centre in Garowe, the capital of the province of Puntland in Somalia. A new initiative, a new experience, a new opportunity to offer the youth of Somalia a bright and hopeful future.

Kaalo Nederland is op dit moment actief aan het fondswerven om dit belangrijke doel te realiseren. Wilde Ganzen heeft onlangs haar (financiële) steun toegezegd.

De nieuwe vissersboot

de nieuwe bootMede dankzij de organisatie MIVA kan het project Fish in the Village starten! MIVA heeft een belangrijke financiële bijdrage geleverd voor een zo noodzakelijke vissersboot.

Kaalo Nederland en de Hodan Fish Cooperation zijn verantwoordelijk voor de aanschaf van de vissersboot. De boot is groot en sterk genoeg om verder de zee op te gaan dan de bestaande vissersbootjes en heeft tevens ruimte voor het koel houden van de vis tot deze naar het koelinggebouw in Eyl is vervoerd.

De boot is van de havenstad Bosasa via de zee onlangs in Eyl aangekomen en wordt zo snel mogelijk ingezet. Hierdoor kunnen vele dorpsbewoners binnenkort kennismaken met verse vis.

Ondernemen en investeren in Somalië

Maandag 2 februari 2015 heeft SOMVAO samen met Kaalo Nederland een informatiebijeenkomst georganiseerd om de Somalische Diaspora in Nederland meer kennis te laten maken met ondernemen evenals investeren in de regio van herkomst en de activiteiten van de organisatie Shuraako.

De sessie werd geleid door Muse Hersi, voorzitter van de Somalische Vereniging van Amsterdam en Omgeving (SOMVAO) en bestuurslid Abdisalam Ali van Kaalo Nederland. Lees hier verder …

Bijeenkomst 2 februari 2015


Fish in the Village 

visHet project Fish in the Village wil bewerkstelligen dat dorpsbewoners in zes dorpen tussen Eyl en Garowe in de provincie Puntland in Somalië  – mede op hun verzoek – kennis maken met verse vis. Door hen via de lokale partner van Kaalo Nederland: de Hodan Fish Coöperation vis aan te bieden, koeling te verschaffen en bewoners voor te lichten over verkoop en voeding word een toegankelijke, consistente manier van armoedebestrijding gecreëerd.

De zes dorpen op de weg van Eyl naar Garowe – 240 kilometer – zijn:

  • Eyl één
  • Garxis
  • Budunbuto
  • Baarwayn
  • Libaaxo en
  • Sunujiif, een arme wijk van Garowe

Wilde Ganzen3

Kaalo Nederland heeft zich het afgelopen jaar samen met de Hodan Fish Cooperation in Eyl intensief ingezet om financiering te vinden voor het project Fish in the Village. Mede dankzij de stimulerende steun van Wilde Ganzen en diverse andere fondsen is de financiering begin januari 2015 zo goed als rond! De uitvoering van het project wordt nu opgestart.

Kaalo Nederland wint!

Het verhaal ‘Droom voor Eyl’ heeft op 29 november 2014 de 1ste prijs gewonnen van de verhalenwedstrijd die door Partin en Wilde Ganzen is georganiseerd. Abdisalam Ali, bestuurslid van Kaalo Nederland neemt de prijs in ontvangst van mevrouw Lilianne Ploumen, de Nederlandse minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Wies Kalsbeek van Uit de Verf heeft dit verhaal namens Kaalo Nederland geschreven. Alle verhalen zijn hier te lezen.

Eerste prijs

Abdisalam Ali uit Nederland is – vrijwillig – werkzaam voor Kaalo Nederland. In het verhaal Als een vis in het water wordt beschreven hoe en waarom hij vol passie werkt aan verschillende projecten, waaronder het stimuleren van de visserij in de provincie Puntland in Somalië.

Scroll to Top